Afdrukken
PDF

De duiventillen

De Stichting Stadsduiven Zutphen heeft 2 duiventillen in beheer, de Liveratil en de Engelentil. De naam van de tillen is afgeleid van de plaats waar ze te vinden zijn, op het dak van lingeriezaak Livera aan de Sprongstraat en op het dak van Engelen Schoenmode in de Beukerstraat.

De Liveratil

Liveratil

De Liveratil kreeg in oktober 2004 een plek op de binnenplaats achter het pand van lingeriezaak Livera in de Sprongstraat. De originele Liveratil was ontworpen door Mas Architectuur en gebouwd door Christiaans Bouwbedrijf. De til was smal en hoog. Dat was noodzakelijk door de beperkte ruimte op de binnenplaats. Later hebben we de Liveratil verplaatst naar het dak van het pand, en uiteindelijk is de til vervangen door de huidige, grote duiventil waar plaats is voor 150 tot 200 duiven. In de til vinden de vogels zitplaatsen en broedplaatsen, voer- en drinkbakken. De nieuwe til lijkt een beetje op een scandinavische sauna. Met het plaatsen van de Liveratil nam de overlast van duiven in de binnenstad vrijwel meteen drastisch af.

De Engelentil

Liveratil

In februari 2012 hebben we een tweede duiventil kunnen plaatsen, boven het pand van Engelen Schoenmode aan de Beukerstraat. De Engelentil gaat de overlast tegen rond de Frankensteeg en de Beukerstraat. De Engelentil is niet nieuw. Hij stond eerst op de binnenplaats en later op het dak van lingeriezaak Livera aan de Sprongstraat. Het 2 verdiepingen hoge gevaarte is daar vervangen door een ander exemplaar, omdat met name de 'begane grond' amper werd gebruikt. Reden waarom ervoor is gekozen beide delen op het dak van Engelen niet boven elkaar, maar naast elkaar te zetten. De 2 delen zijn door Christiaans Bouwbedrijf samengevoegd. De Engelentil is iets kleiner dan de Liveratil. Er kunnen zo'n 100 duiven in verblijven.

Het werk van de verzorgers

Liveratil

Onze duivenverzorgers geven de duiven 2 maal per week voer en vers drinkwater. Ook houden ze het hok en de omgeving van het hok schoon. De verzorgers houden een logboek bij waarin ze bijhouden hoeveel duiven er in het hok verblijven, hoeveel voer ze geven, hoeveel eieren ze verwisselen voor gipseieren en hoeveel afval ze meenemen. Zo houden we een goed overzicht van wat er zich in het hok afspeelt. De meeste duiven vliegen weg als de verzorger binnenkomt, maar de broedende duiven blijven vaak vast op het nest zitten.

Zie ook:
Over ons
Wat zijn stadsduiven en waar komen ze vandaan?
Protocol voor het beheer van de duiventil (pdf)