Afdrukken
PDF

Over ons

In elke stad leven duiven, ook in Zutphen. Het zijn vriendelijke beestjes, maar ze kunnen overlast geven. Vooral de duivenpoep is veel bewoners een doorn in het oog. Het tast de historische gebouwen aan. Het vreet in de verf en de steen. En de nesten van de duiven verstoppen de dakgoten.

Liveratil

De Stichting Stadsduiven Zutphen zet zich in om de overlast van duiven in het centrum te beperken. Dat doen we op een heel diervriendelijke manier. We hebben duiventillen geplaatst waarin de duiven kunnen nestelen. De duiven krijgen in het hok ook voer. Het voordeel van deze methode is dat de duiven hun behoefte in het duivenhok doen, en niet op straat. Een duifvriendelijke aanpak dus, die veel effectiever is dan het vangen en doden van de vogels. En het werkt: de overlast van duiven is sinds het plaatsen van onze 2 duivenhokken op de meeste plaatsen verdwenen!

Hoe het begon

Liveratil

De Stichting Stadsduiven Zutphen is in 2002 opgericht door een groep bevlogen mensen die op zoek waren naar een duifvriendelijke aanpak van de overlast. Met enkele Duitse steden als voorbeeld besloten zij deze diervriendelijke, innovatieve en efficiënte methode in Zutphen te introduceren. Zij kregen hierbij steun van de Gemeente Zutphen, experts van de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast, binnenstadsondernemers en diverse dierenwelzijnsorganisaties. In 2004 kon de eerste duiventil geplaatst worden. Een fraaie designtil met 2 verdiepingen, mooi bekleed met daktegels. De eerste til kreeg een plaats op een binnenplein achter de lingeriezaak Livera in de Sprongstraat. De duiventil was al vrij snel een aantrekkelijk onderkomen voor de duiven, vooral nadat de til verplaatst was naar het dak van het pand.

In 2012 hebben we een tweede til geplaatst op het dak van Engelen schoenmode in de Beukerstraat. De overlast is sindsdien ook in de omgeving van de Beukerstraat en de Frankensteeg aanzienlijk afgenomen.

Tevreden stadsduiven

Liveratil

AIle duiven die in de til komen, mogen erin blijven. Dit stemt overeen met het diervriendelijke karakter van ons project. Ook duiven met 1 poot, stomppootjes, of een lamme vleugel mogen in de til blijven wonen. Onze verzorgers houden de hokken schoon en voeren de duiven daar 2 keer per week met gemengd graan en vers drinkwater. Grit met steentjes en schelpengruis zorgen voor een goede vertering en voldoende kalk om eieren te kunnen leggen. Verzwakte duiven knappen vaak zienderogen op in de duiventil als ze gezonde voeding krijgen in plaats van afval en patat.

In de til zijn broedplaatsen en zitplaatsen gebouwd. De duiven kunnen in een broedschaal een nest maken en eieren leggen. Een kwart van de duiven broedt veel, een kwart broedt niet en de helft af en toe. Om te zorgen dat het aantal duiven niet groeit, vervangen de verzorgers de meeste eieren door kalkeieren.

Zie ook:
De duiventillen
Wat zijn stadsduiven en waar komen ze vandaan?
Protocol voor het beheer van de duiventil (pdf)